De ce activitatea fizică este cel mai bun medicament pentru organism

Nimic nu protejează creierul mai bine decât activitatea fizică făcută în mod regulat, spune Jennifer Heisz, cercetătoare pe probleme neurologice de la Universitatea McMaster din Ontario. Nici puzzleurile, rebusurile, suplimentele sau medicamentele; activitatea fizică le întrece pe toate, de departe, reducând riscul de apariție a Alzheimerului cu 35-45% conform ultimelor studii din domeniu.

Un studiu efectuat de Heisz pe mai mult de 1.600 adulți concluziona faptul că lipsa exercițiului fizic poate duce la îmbolnăvire cu un procent aproximativ egal la persoanele care dețin din nefericire diverse tipuri de gene care automat cresc riscul de apariție a Alzheimerului, Demenței și altele…

Genele rămân, pentru că din păcate ne naștem cu ele, dar obiceiurile se pot schimba!

Una din concluziile extrem de interesante ce au reieșit în urma studiului făcut de Heisz, arată faptul că persoanele înaintate în vârstă, cu acest tip de gene care se apucă târziu de sport, nu pot anula procesul, în schimb, dacă aceștia ar fi făcut mișcare când aveau 30-40 de ani, lucrurile ar fi stat diferit.

“It seems to be easier to prevent the damage than to reverse it” 

Activitatea fizică favorizează eliberarea de componente chimice cunoscute sub numele de “factori de creștere a nervilor” care ajută și sprijină celulele de la nivelul creierului să funcționeze în parametri optimi, spune Teresa Liu-Ambrose. Acest factor de creștere, ajută, pe lângă cele mai sus menționate și la producerea de celule extra, oferind astfel creierului o rezistență sporită în bătălia cu îmbătrânirea.

Următorul articol stiintific, apărut în jurnalul de Psihologie, afirmă faptul că exercițiile fizice favorizează formarea de celule noi în hipocampus, situat în partea medială a lobului temporal și care este responsabil cu trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată precum și în navigarea în spațiu.

“It’s like investing in a retirement fund for the brain” – Teresa Liu-Ambrose, director of the Aging, Mobility and Cognitive Neuroscience Laboratory at the University of British Columbia

Exercițiile fizice sporesc circulația sângelui la creier, iar asta îl menține sănătos și hrănit. Liu-Ambrose afirmă de asemenea că exercițiile fizice regulate previn hipertensiunea și diabetul, doi factori majori de apariție a demenței.

Din motive ce încă nu sunt clare, exercițiile sunt benefice în special pentru femei. Acest aspect este îmbucurător, din moment ce femeile au risc dublu de Alzheimer comparativ cu bărbații.

Nu există un exercițiu particular care să fie optim pentru creier. Heisz afirmă că prin activitate fizică se pot enumera și 3 plimbări lungi în fiecare săptămână. Aproximativ 2.5 ore de efort moderat în fiecare săptămână reprezintă un obiectiv ideal pentru cei sedentari.

Chiar și o plimbare de 15 minute este mai bună decât nimic, afirmă Liu, oamenii trebuie să înțeleagă asta!

Bibliografie

  • Personalising exercise recommendations for brain health: considerations and future directions; Cindy K Barha1,2, Liisa A Galea2,3, Lindsay S Nagamatsu4, Kirk I Erickson5, Teresa Liu-Ambrose1,2
  • Physical Exercise Moderates the Relationship of Apolipoprotein E (APOE) Genotype and Dementia Risk: A Population-Based Study; Fenesi B1, Fang H1, Kovacevic A1, Oremus M2, Raina P3,4,5, Heisz JJ1,4,5.
  • Physical exercise increases adult hippocampal neurogenesis in male rats provided it is aerobic and sustained; Miriam S. Nokia, Sanna Lensu, Juha P. Ahtiainen, Petra P. Johansson, Lauren G. Koch, Steven L. Britton, Heikki Kainulainen
  • www.latimes.com

Share your thoughts